In dragoste ca si in business, in final totul se reduce la incredere.
Cand discutam despre echipe, inevitabil apare si comunicarea pe postament. E drept, ar parea un cliseu sa discutam despre probleme de comunicare, de aceea preferam sa ne concentram pe posibile solutii spre o comunicare mai buna in echipa.
1. Transparenta. Stabileste directii, rapoarte in interiorul echipei, fluxuri si procese clare. Inca din procesul de recrutare cauta acei oameni carora sa le placa directiile simplificate. Stabileste totul de la bun inceput cu ei, un set de reguli comune pe care toata lumea sa le respecte, inclusiv tu.
2. Claritate. Comunica clar. Daca fraza pe care urmeaza sa o spui, nu poate fi inteleasa de bunica ta, atunci nu o spune. Cauta sa desenezi imagini in mintea oamenilor tai. Pana la urma, tu esti cel care faciliteaza intreg procesul de comunicare. Iar un bun facilitator este cel care „deseneaza imagini in mintea auditoriului sau”.
3. Diversitate. Discutam despre mediul de business, si nu uita ca in business este vorba despre oameni. Iar daca nu intelegi oamenii, nu intelegi business-ul. Oamenii au nevoie de diversitate, au nevoie de subiecte „calde”. Vor sa simta ca esti mai mult decat un sef posmogit, vor sa vada ca isi aleg sa urmeze un om capabil sa deschida, sa dezvolte si sa incurajeze subiecte de discutie de interes general. Aici, trebuie sa mentionam ca sunt cateva teme pe care te sfatuim sa le eviti: religie, politica, sex.. si fotbal.
4. Constanta. Trimite saptamanal informari catre intreaga echipa. Cauta sa pastrezi un interval regulat pentru insentivarea acestora cu informatii noi. Si nu uita sa elimini monotonia. Rupe recurenta pe care o vor invata prin a schimba canalul de comunicare. Surprinde-i.
5. Confort. Identifica zona de confort pentru discutiile despre ceea ce nu merge in echipa. Aceste subiecte pe cat sunt de delicate, pe atat de necesare sunt. Dar, nu uita ca tu, ca un bun comunicator esti cel care trebuie sa se adapteze stilului lor de comunicare. Tu esti cel care trebuie sa identifice zona lor de confort, si trebuie sa faci toate eforturile necesare cu tine ca sa poti intra in zona lor de confort. Astfel, sansa de reusita iti va creste considerabil.
6. Incurajeaza. Lunar, roaga unul din membrii echipei tale sa conduca intalnirea pentru tine. Nu esti Dumnezeu. Sa ne intelegem clar asupra acestui aspect. Incurajeaza-i sa faca ceea ce faci tu, si vor intelege mai bine ca nu este lucru usor ceea ce faci. In egala masura, iti spun din experienta, ca este foarte posibil sa descoperi talente; sau hipo* cum ii denumim mai nou.
*hipo – high potential
7. Promptitudine. Raspunde oricarei solicitari din partea echipei in maxim 24h. Dar in prealabil trimite-le un raspuns de confirmare a faptului ca te vei ocupa/gandi de/la subiectul din solicitare. Probabil ca respectarea promisiunilor din primul punct are stricta legatura cu promptitudinea. Transmite-le ca esti acolo pentru ei.
Ca si in dragoste, in business este bine sa stii ca ai pe cine sa te bazezi.
The Trainers – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2015 The Trainers, Irisului, Nr 1, 077175 Bucharest, Romania