Tu cum iti iei notite?

computer-768696_1280

Un subiect aparent simplu, dar cu multe variante de raspuns: Tu unde iti pastrezi notitele? Electronic, sau intr-un caiet clasic sau agenda? Hartie, sau online?

In gestionarea sarcinilor zilnice, si a timpului alocat lor, sa ai un instrument si o metoda buna de inregistrare a notitelor este esential. Majoritatea suntem strans legati de noile device-uri: laptop cu mail in cloud, tablete cu sync de contacte, telefoane cu agenda online. In acest climat dominant, este sau nu o solutie utilizarea clasicului caietel?

Clasicul pix pe hartie devine un instrument cu caracter hipsteresc sau o solutie pentru inregistrarea notitelor.

Un experiment desfasurat de Pam A. Mueller si Daniel M. Oppenheimer, au tratat un subiect sensibil: Este pixul mai puternic decat tastatura? Avantajele scrisului de mana vs inregistrarea notitelor in device-uri electronice.

Studiile lor au inclus sute de studenți din Princeton și UCLA. Analiza de continut a tuturor datelor a scos la iveala faptul ca:

 • in mod constant studentii care au folosit laptopuri au avut transcriere mai detaliata (mult mai multe cuvinte inregistrate, cu o exactitate ridicata) a materialului de curs decat cei care au scris note de mana. Pe de cealalta parte, acest continut ridicat de notite exacte a fost asociat cu o asimilare scazuta a materialului de curs. 
 • cei care au scris notele lor de mana, pe suport rigid (hartie), au avut un nivel de intelegere conceptuala mai puternica si au avut mai mult succes in aplicarea si intelegerea materialului decat cei care au luat notitele utilizand laptopuri.

Chiar daca scrierea de mana poate fi considerata mai greoaie, aceasta permite studentilor un grad ridicat de ascultare si traducere a informatiilor primite, iar suplimentar aceasta aduce cu sine un nivel ridicat de creativitate, stimuland astfel memoria vizuala.

Pe acelasi set de date, luarea notitelor utilizand laptopuri aduce o viteze de scriere sportita, ceea ce duce la o deconectare a creierului de la a procesa informatia, toate resursele fiind concentrate pe optimizarea vitezei de transcriere a informatiilor, fara a dedica prea mult timp ascultarii si traducerii informatiilor primite.

Oricum ar fi, decizia de a utiliza device-uri electronice sau clasicul pix si hartie, va apartine, si este de cele mai multe ori decisa functie de modul de lucru cu care sunteti obisnuiti. Astfel,

 • laptopul:
  • iti ofera posibilitatea de schimb de informatie instant, iti lasa posibilitatea de a accesa informatii in timp real, resurse, sincronizari in cloud, baze de date multiple;
  • se pare ca limiteaza creativitatea si nivelul de absobtie al informatiilor.
 • hartia si pixul:
  • iti ofera creativitate, timp pentru a procesa, usurinta in memorare pentru aceia dintre noi care au o memorie vizuala;
  • iti limiteaza totusi cantitatea de date stocata, nu iti ofera posibilitatea de cautari interactive, se uzeaza moral.

Prin urmare, in final, tu unde iti vei pastra notitele?


The Trainers – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2015 The Trainers, Irisului, Nr 1, 077175 Bucharest, Romania

Lasă un răspuns