Ce am invatat din educatia militara

military-662861_1280

Am crescut intr-o familie cu educatie militara. Daca cu ceva ani in urma fraza aceasta imi influenta direct copilaria asa cum o vedeau altii, astazi realizez cu mandrie ca este cea mai de pret mostenire pe care o am de la tatal meu. Armata, iar aici facem referire la un segment din Armata Romana, asa cum o vedem cei mai multi nu pare a fi tocmai mediul ideal pentru un tanar adolescent.
Pentru ce sa faci armata? Fenteaza sistemul”, era o replica frecvent intalnita cu ceva ani in urma. E drept, nu am facut stagiul militar obligatoriu, dar traind alaturi de un militar desavarsit mi-a influentat direct valorile si comportamentul, si as putea afirma ca am facut un stagiu militar de peste 15 ani.

Astazi, realizez cu mandrie ca este cel mai bun lucru care mi se putea intampla. Iata ce am invatat eu, din educatia militara primita.

1. Respect si loialitatesoldiers-559761_1280Este fara indoiala cea mai importanta valoare castigata. Atunci, o directie care-mi parea ca-mi ofera un aer mai putin indraznet fata de adolescentii cu care imi imparteam copilaria, astazi un element care ma pozitioneaza destul de puternic in echipele din care fac parte, ma ajuta sa imi aleg oamenii cu care fac echipa, si-mi defineste modalitatea in care fac business.

2. Echipa log-647052_640Actiunile tale afecteaza direct mai multe persoane, nu doar pe tine. Esecul sau reusita nu este despre tine, este despre echipa ta, despre echipa din care faci parte. De cele mai multe ori, plecand in drumetii impreuna cu tatal meu, aveam de fiecare data propriul rucsac (mai mic ce-i drept). Responsabilizarea mea, in raport cu noi (echipa noastra), m-a ajutat sa inteleg ca suntem un tot unitar. Iar reusita sau esecul depindea in egala masura si de mine, chiar daca eram ‘bibanul’ in echipa. Castigam impreuna, sau pierdem impreuna. Si nici in business nu este altfel.

3. Incredereteamwork-training-exercise-615178_1280Este pe departe cel mai motivant sentiment: increderea. Sa ai incredere ca in orice moment, orice s-ar intampla, camaradul iti este aproape si te sustine, iti da curajul sa pui lucrurile in miscare. Bine, acum trebuie sa intelegem ca mixat cu acest principiu, din partea camaradului meu venea un puternic sentiment patern. Aplicat in business imi place sa imi aleg in imediata apropiere doar oameni in care am deplina incredere. Iar asta ajuta.

4. Initiativa si curajparachute-704426_1280Curajul si inovatia, daca ma intrebati pe mine sunt cele doua insusiri definitorii pentru un viitor antreprenor. Nu te invata direct educatia militara sa devii antreprenor, dar sa ai curajul sa iei decizii este o directie frumoasa. Lasati oamenii din echipele voastre sa decida. Acum, imi este greu sa cred ca le veti incredinta decizii strategice, dar chiar si luarea deciziilor cu impact redus poate conduce catre consolidarea acestor valori interne. Pana la urma, antreprenorul isi doreste sa aiba o echipa formata din intraprenori. Repetate au fost situatiile in care eram pus in fata unei decizii (copil fiind), iar gustul puterii de decizie iti ofera putere si incredere in egala masura (chiar daca trebuia sa decid intre varianta A sau B, care oricum fusesera in prealabil analizate si validate ca fiind bune de catre tatal meu, sentimentul era identic).

5. Acuratetemilitary-jets-753361_1280Fie ca vorbim de asezatul camasilor in dulap, de lustruitul pantofilor sau de modul in care cravata (chiar si cea de pionier) imi statea cu nodul facut, acuratetea actiunilor mele m-au ajutat sa-mi formez deprinderi care astazi, in business, dicteaza deciziile pe care le iau. Pornind de la felul in care imi organizez folderele in laptop, modul in care arata biroul meu (iar biroul tau spune multe despre tine), pana la exactitatea cu care ne pregatim evenimentele. La The Trainers, in primul rand este despre promisiuni cu acuratete indeplinite.

6. Antreneaza-te continuu. men-422989_1280Cel mai probabil o sectiune pe care am gestionat-o destul de greu, copil fiind, a fost cea legata de antrenamentele fizice. La 6 a.m. ne trezeam, si nu prentru ca ma forta cineva, ci pentru ca alergarea pe stadion cu ganterele in mana era cel mai energic moment al zilei. Chiar daca o perioada dusul rece (la propriu) de dupa antrenament iti dadea o stare perfecta, asta nu inseamna ca-mi doream de fiecare data treaba asta. Dar important este sa nu te opresti.
Astazi, lucrul acesta se numeste „sharpening the saw”. Ei bine atunci nu stiam ca asta este principiul, si poate ca inca nu era, dar deprinderile sunt identice. Antreneaza-te continuu. Nu te opri niciodata. Iar pentru aceasta, The Trainers, este la momentul actual cea mai prietenoasa solutie pentru tine.

In final, nu uita ca esti suma actiunilor tale. Iar in mare parte rezultatele tale depind de modul in care iti utilizezi cele mai bune deprinderi pe care le ai.


The Trainers – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2015 The Trainers, Irisului, Nr 1, 077175 Bucharest, Romania

Lasă un răspuns