Biroul tau, ce spune despre tine?

IMG_0226 2

Asa cum atentia ta este alocata la un moment dat tinutei tale, nici biroul tau nu trebuie sa fie uitat. Identic cu tinuta pe care o ai, cu eticheta pe care iti doresti sa o afisezi, biroul tau spune multe despre tine.

Ai un birou cu hartii aruncate intr-o ordine numai de tine stiuta? Sau este plin cu obiecte personale, jucarii antistres, sau colectia de minioni ori strumfi? Oricum ar fi, este cert ca biroul este eticheta pe care vrei sa o afisezi. Spune multe despre tine, despre rigurozitatea ta, organizarea ta, creativitatea ta sau de ce nu spontaneitatea ta.

Biroul te ajuta sa intelegi. Conduci echipe, iar echipele sunt formate din oameni. Cum spuneam anterior intr-unul din articolele noastre, daca nu intelegi oamenii nu intelegi business-ul. Motiv pentru care, birourile oamenilor tai te pot ajuta sa intelegi ce ii motiveaza, care este zona lor de confort. Mai ales ca de cele mai multe ori lucram in spatii conventionale, cu birouri standardizate si aliniate unui design unitar. Oamenii vor sa iasa din tipare, vor sa isi aduca acolo parte din personalitatea lor.

Nu este doar parte din teoria lui Sam Gosling, ci este o metoda despre care discutam in programele noastre de training despre construirea echipelor performante. Priveste cu atentie birourile oamenilor tai: cum arata biroul? Dar zonele din vecinatatea lui? Ce obiecte personale poti observa la prima privire? Sunt plante? Fotografii? Oricare ar fi raspunsul, concentrarea si atentia ta trebuie sa fie captata de lucrurile pe care le gasesti acolo permanent.

Acum, de principiu poti intalni cateva tipare, iar asta nu inseamna ca avem o reteta cu ajutorul careia sa descifrezi personalitatea acelora care le decoreaza, nu. Sunt doar o serie de tipare care sa te ajute pe tine sa iti explici anumite lucruri mai usor.

Biroul curat. Cand spunem curat  ne referim la biroul bine organizat. Asta spune ca iubesti organizarea minutioasa, aproape militara. Persoanele cu birouri organizate tind sa fie mult mai constiincioase, ceea ce inseamna ca sunt fiabile, orientate catre eficienta si eficacitate, si isi doresc ca munca lor sa fie facuta la timp. „Cand ma duc intr-un spatiu nou, ma uit dupa un calendar in primul rand..” spune Sam Gosling, deoarece calendarul este un semn al unei organizari minutioase. Insemnarile in calendar, adaugam noi, sunt chiar semnul unei persoane pentru care Managementul Timpului este modul de lucru uzual.

Pe de alta parte, auzim destul de des faptul ca un birou plin, amestecat si ravasit sunt semnele unei persoane dezorganizate. Este totusi o diferenta intre mizerie, si obiecte aruncate, rapoarte ravasite, cabluri de incarcatoare si asa mai departe. Ar putea fi totusi semnul unei persoane creative?

Obiecte artistice. Ceva fancy. Persoanele ale caror birouri contin obiecte de arta, decoratiuni nonconformiste sau elemente atipice pentru un birou business, pot spune despre acestia ca imbratiseaza noi idei, experiente noi si sunt foarte confortabili cu gandirea laterala sau chiar inovatia. De cele mai multe ori, aceste indicii iti pot oferi idei despre care este rolul lor perfect de executat in echipa, iar stabilirea rolurilor in echipa reprezinta un element de baza si in acelasi timp o etapa elementara pentru performanta.

Mai exista si mediul de lucru pe care multi il visam. Spre exemplu, Etsy ofera fiecarui nou angajat un buget de 100$ pentru a-si decora birourile. Noi asociem aceasta practica de cele mai multe ori doar cu agentiile de marketing sau cu startup-urile din tehnologie. Dar de ce trebuie sa ne limitam? Stimularea creativitatii poate conduce la multe idei inovative.

Mesaje inspirationale. Gasim destul de des birouri tapetate cu citate motivationale. Birouri condimentate cu declaratii ale oamenilor pe care ii urmezi. Chiar daca Sam Gosling spune ca persoanele cu astfel de birouri au tendinta sa devina nevrotice, nu iti face griji, de cele mai multe ori aceste persoane dau randament bun in a rezolva sarcinile trasate.

Ar trebui totusi sa faci de asa natura incat sa afisezi respect pentru aceste postere. Trebuie sa intelegi ca persoana care le-a afisat acolo fie cauta sa para ca acelea sunt valorile la care isi aliniaza toate actiunile, fie, mai rar, personalitatea lor chiar se identifica cu acele mesaje.

Deci, biroul tau ce spune despre tine? Sa nu uitam ca tu, liderul, trebuie sa fii un exemplu pentru echipa ta. Iar biroul tau spune multe despre tine.


Mai multe despre Catalin si programele sale de training gasiti aici:

Screen Shot 2015-08-30 at 10.47.33


The Trainers – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2015 The Trainers, Irisului, Nr 1, 077175 Bucharest, Romania

Lasă un răspuns