„Tinte-ti viata privata departe de job”, sau
„Nu te implica emotional in problemele angajatilor tai”, sau
„Echipa este importanta, dar nu te intereseaza pe tine viata lor privata”
Toate acestea sunt cuvinte, sau sfaturi pe care fiecare dintre noi le-a auzit cel putin o data in viata. Sfaturi invechite suntem tentati sa spunem, dar care totusi ne preocupa.
In egala masura trebuie sa acceptam ca petrecem aproximativ 8-10 ore pe zi in mediul de business, fie ca discutam de statul efectiv la birou, fie ca discutam de activitati laterale acestuia. De principiu, suntem fiinte sociale, si unul dintre lucrurile pe care il facem este sa socializam. Oricat de mult ne-am stradui sa nu o facem, viata personala sa intersecteaza cu elementele de business si cu locul de munca. Inevitabil se formeaza prietenii, afinitati, simpatii, si uneori este imposibil ca angajatii sa-si lase problemele personale acasa, iar pe cele de business in birou. Este posibil, dar foarte, foarte dificil de realizat: este un sport in doi, si asta va spun din practica.
Sa fii la curent cu vietile personale ale membrilor echipei tale poate fi un atribut al managementului echipei. Angajatii au activitati sociale si in afara biroului, evident. Si in timp ce este indicat sa detinem informatii cu privire la viata personala a angajatilor nostri, de asemenea este critic sa fim constienti de neajunsurile pe care le poate aduce aceasta zona de „prietenie”.
Deci, unde este granita? Unde incepe, unde se termina aceasta zona?
Pentru ca aceste ‘prietenii’ pot fi daunatoare la un moment dat, trebuie sa fii atent la cateva elemente care iti pot fi de folos in a intelege intreaga imagine, dar si pentru a te lamuri unde este linia intre organigrama alba si cea gri; care este limita intre formal si informal, si cand deciziile se transfera intre cele doua planuri. Iata, mai jos, cateva sfaturi desprinse din practica noastra, si pe care ai putea sa le pui in practica incepand de maine.
Asteptarile. Inamicul numarul 1.Suntem prieteni. Iar prietenii nu se dezamagesc, nu? Ca si in dragoste, asteptarile in aceasta latura a business-ului sunt extrem de daunatoare. Si este extrem de important sa intelegi asta inainte de a o lua pe drumul prieteniei la birou. Cu cat prietenia este mai puternica, cu atat persoanele implicate vor avea asteptari mai mari de la cealalta parte. Si este de asteptat, nu?
Adica, o prietenie cere timp investit, sacrificii, etc.; iar asta iti ofera dreptul ca in schimb sa fii tratat diferit. Sau cel putin acestea vor fi asteptarile de cealalta parte. Asuma-ti acest element inainte de orice.
Bisericutele.
Aceste forme de organizare informala pe cat sunt de tentante, pe atat sunt de corozive pentru echipa ta. Tentatia acordului, acceptarea subiectiva a deciziilor, falsa adoptare a opiniilor tale, sunt elementele care caracterizeaza o bisericuta – iar tu vei ajunge sa crezi in asta daca nu esti indeajuns de puternic. Atunci cand obiectivele echipei sunt disipate si dispar sub interesele grupuletelor, acela este momentul in care tu, stimate manager cu iz de leader, ai pierdut controlul asupra echipei. Este deja prea tarziu. Fiind tu cel care conduce un birou ce tolereaza asa ceva, este calea sigura spre disipare. Fii deschis, comunica transparent si aplica acelasi set de valori tuturor.
Evita sa fii primarul de la tara.
In momentul in care dezvoltarea prieteniilor vizibil afisate iau amploare, perceptia echipei asupra climatului incepe sa se agraveze. Cand restul echipei va simti ca ‘prietenii’ tai au acces la elemente mai valoroase, exact acela va fi momentul in care tu iti vei pierde si ultima urma de autoritate, credibilitate, valoare, etc. In plus, aceasta poate deveni metoda prin care echipa va intelege ca tu promovezi si apreciezi. Si iata cum, ajungem in punctul anterior – bisericutele. Iar tu, neputincios, vei privi in gol si te vei intreba: „…cu ce am gresit eu!?”.
Politica in echipa te incurca.
Sa fim seriosi, nu esti Frank Underwood (e.g. House of Cards). Existenta prieteniilor in interiorul echipei nu face altceva decat sa iti ingreuneze indatoririle de manager. Imagineaza-ti ce se poate intampla cand unul dintre subordonati va profita de relatia ‘buna pe care o are cu sefu’, manifestand lipsa de interes pentru obiective, pentru respectarea termenlor limita, a regulilor interne, samd. De ce? Pai, nu este el prietenul tau!? Vei fi tu oare pregatit sa iei o decizie ferma asupra noului tau prieten? Deci, mai bine, cauta sa eviti aceasta situatie sensibila.
Fara discutii tabu: politica, religie, sex, sport.
Dimineata, sau poate oricand se nasc grupuletele organizate ‘la tigara’ sau ‘la cafea’ (diferite de bisericute, sau.. nu), elemente din care mai de care mai diverse vor fi aduse in discutie. Evident, deliciile de cele mai multe ori vin din subiectele tabu: politica, religie, sex sau sport (mai nou toti suntem antrenori de fotbal, rugby sau tenis). Subiecte caldute, in care fiecare dintre noi avem o opinie, parere, directie, samd, si suntem foarte convinsi ca trebuie sa tinem de ea. Relaxarea care vine la pachet cu prietenia, iti poate oferi increderea ca poti discuta si despre elementele pe care pana acum le evitai. Nimic nu poate fi mai gresit de atat. Deci, nu uita: fara discutii tabu.
Separa decizia de prietenie.
Bine, poate ca acceptam in final ca nu mai ai ce face, ca deja prietenia este consolidata sau ca ai fost promovat in echipa ta (anterior fiind parte din echipa, deci mandru membru de bisericuta), si acum nimic nu se mai poate face. Hai sa spunem ca acceptam pentru o clipa acest scenariu (cu toate ca mie imi este greu sa accept). Ce poti face, este sa iti creezi o separatie intre prietenie si decizie. Trebuie sa fii pregatit sa actionezi chiar si atunci cand unul dintre prietenii tai, sau poate varul, sau poate finul tau nu genereaza performanta. Trebuie sa fii pregatit sa intervii ferm, clar si limpede si poate ca ar fi mai bine sa o faci in public.
Ipocritule!
„Pai nu ai spus tu ca suntem prieteni? Nu am discutat noi ieri la bere si spuneai ca este important sa fim uniti si ca te bazezi pe mine? Acum imi spui ca de fapt echipa este cea care conteaza!?”
Aveti mai sus un exemplu simplu despre cum o relatie care nu este gestionata corespunzator poate duce de fapt la o aparenta dualitate in comunicare a ta. Si pana la urma, nu asta ne dorim, nu? Cauta sa comunici ceea ce tine de birou, la birou, iar ce tine de bere la bere. Fii tu istet si nu aluneca in capcana ipocriziei gratuit. Dar oare aici este bine sa vorbesc despre subiectele tabu? (voi ce spuneti?)
Stabileste limitele.
In cazul in care, sa zicem, ca totusi exista o prietenie care ‘creste’, acesta este momentul in care doar tu poti interveni. Daca sunteti cu adevarat prieteni, limitele vor fi reciproc acceptate. In cazul in care nu sunt acceptate, ei bine.. in acest caz tot ai castigat. Macar acum stii cum sa te pozitionezi, si unde se afla de fapt granita intre prietenie si profesionalism.
Ca lideri, trebuie sa stim ce se intampla cu angajatii nostri personal, pana la un anumit grad. A manifesta interes este aceelasi lucru cu a arata respect. Cu toate acestea, trebuie sa fiti constienti cand relatiile interne trec de limita „prieten”, si invata sa gestionezi astfel de situatii. Ignorarea acestor situatii este sigur calea catre deteriorarea climatului in echipa ta, deteriorarea afacerii tale, si poate, de ce nu, distrugerea carierei tale.
The Trainers – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2015 The Trainers, Irisului, Nr 1, 077175 Bucharest, Romania