“
„Timpul nu este o resursă pe care să o putem vreodată controla în totalitate.
Ea nu ne aparține, deci nu putem să aducem schimbări unui factor pe care nu îl deținem. În schimb, ce putem schimba ține de modul de gestionare a resurselor noastre interne.
Cu alte cuvinte, vorbim mai degrabă de task management decât de time management”
_____________________________________
Nevoia de time management este, mai degrabă, o consecință a altor lucruri pe care am putea să le facem mai bine. De cele mai multe ori, această nevoie resimțită ascunde mai multe probleme și provocări. Atunci când afirmăm „nu am timp”, de fapt spunem „acest lucru nu este printre prioritățile mele”.
Însă, indiferent dacă vorbim despre un management al timpului sau al task-urilor, eficiență, eficacitate, productivitate ș.a.m.d., e important să înțelegem un principiu: timpul este o stradă cu sens unic. Nu putem să punem „stop” și să o luăm de la capăt. Nu putem să dăm ”save” și să ne întoarcem mai târziu. Nu putem să ne oprim pe drum și să stăm pe loc atât cât ne-am dori. Putem doar să profităm pe cât de mult posibil de oportunitățile care apar și să absorbim cât mai mult din acestea.
DE CE „NU AVEM TIMP”?
Așadar, ce ne aduce în punctul în care simțim că nu avem timp și că nu mai facem față? Ce obiceiuri nu ne sunt utile atunci când vrem să fim mai eficienți? Bineînțeles, putem enumera dintr-o răsuflare câteva dintre ele: multi-tasking-ul, ședințele organizaționale interminabile la finalul cărora simțim că nu s-a decis nimic important, faptul că ne întrerupem constant din lucru dacă ne sună telefonul, dacă intră un mail care pare urgent sau dacă un coleg ne cere ajutorul, procrastinarea etc. Totuși, care ar fi cele mai dăunătoare dintre ele?
-
Facem aceleași lucruri în fiecare zi, dar sperăm la rezultate diferite
Cel mai mare inamic al modului în care funcționăm este rutina. Acest lucru pare a fi valabil nu numai în relațiile noastre personale, ci și în modul în care ne gestionăm activitatea profesională. Dacă, în fiecare zi, facem aceleași lucruri și observăm că ele nu dau rezultatele pe care le așteptăm, dar persistăm în rutină pentru că avem impresia că suntem într-o zonă de confort, atunci nu vom reuși să ne facem timp pentru lucrurile cu adevărat importante.
Atunci când realizăm că ceva nu se întâmplă cum trebuie și simțim constant că nu avem timp, e important să ne dăm seama că e nevoie de o schimbare.
Avem dorințe în loc să ne setăm obiective
Ne-ar plăcea să avem un Range Rover. Ne dorim să ne apucăm de alergat. Ce frumos ar fi dacă am avea mai mult timp. Lucrurile nu se vor întâmpla de la sine dacă ne setăm doar dorințe. Pentru a fi eficienți și a gestiona mai bine timpul pe care îl avem la dispoziție, avem nevoie de obiective. Iar acest lucru înseamnă că e indicat ca, la începutul fiecărei zi, să ne setăm o direcție și câteva lucruri pe care vrem să le ducem la bun sfârșit. -
Nu știm să spunem „nu”
E bine să știm să spunem „nu”. E în regulă să refuzăm, din când în când. Însă, ni se întâmplă să nu facem asta dintr-o reținere față de colegul care ne-a rugat să îl ajutăm cu un lucru sau altul. Dacă o ia personal? Dacă se simte ofensat? Ne dorim să păstrăm relațiile colegiale la birou și nu vrem să supărăm pe nimeni, așa că ajungem să ne supraîncărcăm în loc să refuzăm un task.
Desigur, modul în care refuzi este foarte important și e bine să fie unul diplomat. Dacă nu ne simțim confortabil să o exprimăm în mod direct, există strategii și modalități care îi pot obișnui pe ceilalți să înțeleagă că nu dispunem nici noi de timpul necesar pentru a lua asupra noastră o anumită activitate. De exemplu, fie că ne punem un semn pe birou care să le transmită celorlalți că ar trebui să nu ne deranjeze pentru că lucrăm la ceva important, fie că le explicăm deschis de ce nu ne putem ocupa de altceva, e important să comunicăm cât mai clar acest lucru. -
Ne e teamă să delegăm
Așa cum spuneam mai sus, de multe ori time management-ul deficitar este un indiciu pentru alte nevoi resimțite la nivel organizațional sau stă pentru cauze mai profunde, legate de lucruri ce țin de modul în care funcționează business-ul în sine: de la cum este construită echipa până la alocarea rolurilor ș.a.
În acest proces mult mai complex, un obicei defectuos pe care îl putem descoperi este teama liderului de a delega către echipa sa. Dacă sondăm în profunzime, de multe ori, această teamă vine fie din dorința de putere, fie din dorința de control.________________________________________________
Intregul material este disponibil tuturor subscriber-ilor la newsletter.
Subscribe now!
_______________________________
The Trainers – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2015 The Trainers, Irisului, Nr 1, 077175 Bucharest, Romania