Presentation Skills [101 – Basic Design]

presentation-skills-001

Deschidem cu entuziasm o suită de cinci articole dedicate prezentărilor, cu riscul asumat că poate părea a fi un subiect perimat, insă, incă avem de-a face cu prezentări care mai de care mai…. aparte.
Una dintre componentele dezvoltării la THE TRAINERS este validarea trainerilor care ajung să dețină un profil afișat în platformă (mai multe despre procedura de validare aici).

Astfel, avem șansa să asistăm fie facilitatori experimentați, fie cu mai puțină experiență,  sau traineri la început de drum. Validarea este una dintre promisiunile pe care le facem partenerilor noștri, și iată de ce nu vom face niciodată rabat de la rigurozitatea cu care vom derula acest proces.

În această etapă, pe lângă elemente specifice care țin de competențele persoanelor asistate, un element important de analizat este și prezentarea construită (dacă există una – și de cele mai multe ori există).

Prin acest set de cinci elemente de bază în construirea unei prezentări de impact, vom discuta despre: design, culori, fonturi, text, imagini și în plus proporții.

Vom începe cu acest articol, primul din setul de cinci, făcând referire la elementele de baza pe care fiecare persoană care începe să construiască o prezentare, ar trebui sa le aibă în vedere. Simplificarea mecanismelor de training, pentru noi, inseamnă inclusiv simplificarea tuturor uneltelor pe care le utilizăm. Iată de ce, un design simplu, curat si intuitiv va face diferența între un facilitator profesionist si un trainer la început de drum sau cu mai puțină atenție la detalii (iar detaliile fac diferența de cele mai multe ori).

Iată un exemplu standard, de slide-uri pe care le toooot vedem în prezentări. Vă asigur, dragi facilitatori, că atât pe noi, dar și mare parte din audința voastră o veți pierde cu astfel de construcții terne.
Iar dacă aspirantul nostru se mai si întoarce catre proiecție, doar ca să mai citească puțin de acolo… sigur nu este „jack-pot”.

screen-shot-2016-10-02-at-15-34-24

Evitați, vă rog acest tip de încadrare, acest clișeu. Adăugați puțină personalitate prezentărilor voastre. Fie că decideți de utilizați Power Point, Keynote sau un software online Prezi, trebuie să înțelegeți că prezentarea este doar un instrument al vostru, este o extensie. Fie o folosiți în avantajul vostru, fie… nu.

În articolul acesta, 101, vom discuta despre DESIGN. Pe scurt, și trebuie să înțelegem că subiectul este vast, cu multe valențe, interpretări și utilizare variată.
Este important să clarificăm incă de la bun început faptul că designul prezentării are directă legătura cu tema prezentată, audiență, context, etc. Dar sunt și aici câteva linii generale de urmărit.

presentation-skills-vaillant-003

Fii original, și caută să îți construiești singur elementele de design. Structurile, poziționarea lor, în aliniere cu ceea ce doresti să transmiți. Toate slide-urile pe care le prezentăm acum (ca să le încadram și pe acestea întru-un context, sunt din programul nostru de Presentation Skills).

presentation-skills-vaillant-004

Joacă-te cu proporțiile, încadramentele, și leagă ideea pe măsură ce migrezi de la un slide la altul. Caută să adaugi continuitate, fluiditate prezentării tale prin transferul de structuri similare ca design de la un slide la altul. Astfel, îți asigură continuitate în prezentare, publicul tău țintă rămâne ancorat in povestea ta, vede „firul roșu” al prezentării, si mai mult, face parte activă din povestea ta.

Păstrează o singură idee pe slide. Nu uita ca prezentarea ta este o extensia a ideilor tale, si lasa prezentarea să emită doar concluzia ideilor tale, exact acel aspect care dorești să rămână în mintea audienței tale.

Ne place să spunem că „un bun facilitator desenează imagini în mintea audienței sale”.

screen-shot-2016-10-02-at-15-09-40

Design-ul este doar unul dintre cele cinci elemente de care trebuie să te îngrijești cînd îți construiești prezentările. Urmatorii patru pași, în următoarele patru articole.

[în următorul articol vom discuta despre culori, și utilizarea acestora în prezentări]

Deci: FOLLOW THE TRAINERS!


Mai multe despre Răzvan și programele sale de training găsiți aici:

screen-shot-2016-10-02-at-13-07-37

screen-shot-2016-10-02-at-13-17-30

În prezentare „deschidem sus, inchidem sus”. De multe ori suntem puși în postura de a pregăti o întâlnire, iar pentru aceasta o prezentare în aliniere cu obiectivele noastre.
Fie că discutăm de o prezentare către echipele voastre, fie o prezentare către managementul vostru, sau de ce nu, un pitch către un potențial partener.

Care sunt acele elemente care fac diferența între o prezentare de succes, și un discurs tern?
Ce trebuie eu să fac, ca prezentator, întainte de întâlnire, în întâlnire, dar și după aceasta ca să mă asigur de succes?


The Trainers – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2016 The Trainers, Irisului, Nr 1, 077175 Bucharest, Romania