Fii mai bun: tot anul!

IMG_0713Decembrie este luna lui „Fii mai bun!”. Dar de ce doar acum? De ce nu tot timpul? De ce sa nu devina aceasta un mindset continuu, si de ce este privit ca un element temporar, precum hainele de sarbatoare. Este cumva ca un targ: esti mai bun acum, posibil sa ai un an bun, nu-i asa!?
Gresit. Foarte gresit. Este despre a face lucruri bune, depre a face lucrurile corecte chiar si atunci cand nimeni nu te priveste, tot timpul. Nu doar in luna Decembrie.

Iar asta tine de integritate. In 2017, va dorim sa aveti echipe cu oameni care sa pretuiasca integritatea, si sa se concentreze pe a fi mai buni tot timpul, nu doar in perioada sarbatorilor.
Nu ne dorim sa supraevaluam cuvantul integritate, nici sa il punem sub reflector ca fiind briliantul intangibil. Fii mai bun. Scoate in fata potentialul din tine:

1. Compara-te cu tine. Nu te compara pe tine cu altii.photo-1447584402565-2a5b35a7ea8a

Tentatia este prezenta si foarte puternica. Tot timpul cauti sa te compari cu altii. Partial corect daca stau sa ma gandesc ca in trecut, in sistemul de invatamant din care venim majoritatea generatiei X, deci si eu, de fiecare data exista „unu’ mai bun decat tine”. Deci, oarecum justificabil. Dar incearca sa nu lasi asta sa devina un criteriu pentru tine. Comparandu-te cu altii, esti foarte atent la ceilalti, si fiind foarte atent la ceea ce fac ceilalti ai doua variante:
a. fie pierzi timp pretios, iar asta te poate lasa extenuat si cel mai des duce la anxietate;
b. incepi sa iti pui la indoiala propriile calitati si abilitati.
Cauta in schimb sa inveti din succesul sau insuccesul celorlalti. Cauta sa fii acolo de fiecare data: cand reusesc dar si cand nu. Pentru asta, ar fi bine sa iti pastrezi relatii bune in interiorul echipei iar membrii acesteia sa te doreasca in preajma lor.
Invata doar ca sa te provoci pe tine. Compara-te cu tine si cu reusitele tale anterioare.

2. Accepta si fii constient de realizarile tale anterioare.photo-1448318440207-ef1893eb8ac0

Nu este usor sa faci parte din echipe de succes. Provocarile, mediul, viteza cu care se intampla lucrurile uneori sunt naucitoare. Sa fii mai bun inseamna si sa fii constient de ceea ce te face pe tine bun. Calitatile, atuurile si toate realizarile tale sunt foarte important de constientizat.
Nu te compara cu altii, ci scaleaza-te le propriile tale realizari. Depaseste-le. Depaseste-te. Iar atunci cand vei simti ca nu mai ai vlaga si ca cedezi (si vei simti asta), cauta sa faci un pas in afara, cauta privirea de ansamblu. Fie ca iti pastrezi toate proiectele si realizarile intr-un singur loc si apelezi la ele scriptic, fie ca pur si simplu le memorezi, este critic sa le ai undeva. Atunci cand te vei lovi de un opritor pe drumul tau, sa fii capabil sa accesezi acest segment care sa iti confirme ca poti, si care are menirea sa te ajute sa iti amintesti de ce ai inceput pe acest drum de la bun inceput.
De obicei aici intra prietenii, mentorii sau alti apropiati in scena. Mie imi place sa stau de vorba cu mine. Abia apoi sa validez parte din decizie cu exteriorul.

3. Ia decizii in timp util.agenda-366244_1920

Viteza de reactie. Avem parteneri cu care discutand despre simple cursuri de management al timpului, ajungem sa construim impreuna cu acestia adevarate programe de dezvoltare. Noua ne place sa spunem ca timpul este o resursa asupra careia nu ai control deplin (iar dupa cum stim, un element al managementului este controlul), si deci nu poti face de fapt managementul timpului. Poti face in schimb Management Task-urilor. Este vorba despre sarcinile pe care le poti indeplini in unitatea de timp. Eficienta si eficacitate in egala masura.
Sa fii mai bun pentru echipa ta, inseamna si viteza de reactie. Sa iei decizia corecta la momentul oportun poate intari statutul tau. Este drept ca pentru unele decizii, viteza nu este chiar cel mai bun aliat (eu uneori iau decizii abia dupa ce trec 24h – acel tip de decizii), dar procrastinarea clar nu te va ajuta deloc (cu toate ca o decizie amanata, este si aceasta o decizie).

4. Accepta ca poti gresi.
confused-880735_1920

Anxietatea isi are originea in frica. Greselile sunt inevitabile uneori. Indiferent de cat de talentat sau inzestrat cu abilitati fabuloase esti, ocazional pot aparea erori. Unele dintre ele sunt mai usor de remediat, altele nu (si iti vor consuma resurse – timp si bani).
Oricum ar fi, greselile trebuiesc privite ca pe un „mediu de invatatare”. Oamenii de succes imbratisaza foarte usor greselile si invata rapid din ele, si mai degraba decat sa se concentreze pe problema aparuta, sunt foarte focusati pe solutie.
Nu iti acoperi greselile miseleste, sub covor, sperand ca nimeni nu o sa te vada. Nu este o solutie. Recunoaste, accepta si depaseste-le cat mai repede cu putinta. Pe langa faptul ca te ajuta si inveti din asta, iti consolideaza o reputatie si te ajuta sa te pozitionezi in interiorul echipei.

In final, le multumim tuturor partenerilor care au ales sa construim impreuna mecanisme de invatare pentru echipele lor, tocmai pentru ca acestea sa fie mai bune tot anul.


The Trainers – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2015 The Trainers, Irisului, Nr 1, 077175 Bucharest, Romania


Photo rights Alexandre Normand