Autonomie vs Micro Management

Discutiile recente care au in vizor echipele tinere sau proaspat construite, sunt generate invariabil de aceleasi subiecte: leadership, millennials, management, samd.

Managementul, asa cum l-am invatat noi in perioada de dupa anii 2000, sa spunem, se schimba, este clar. Poate ca ne maturizam, poate ca ne adaptam realitatilor prezentului. Oricum ar fi, este necesar sa aducem ceva nou in modul in care actionam (de preferat proactiv, nu reactiv).

Screen Shot 2017-07-30 at 6.09.18 PM

In 2014 am inceput sa lucram la proiectul THE TRAINERS, prima platforma ce conecteaza companiile cu experti in training, iar viziunea de atunci este si cea de acum, si are in vedere doua mari verticale:

  • construirea unui nou mecanism de achizitie de training: care sa ofere companiilor acces nelimitat la traineri si consultanti cu expertiza relevanta pe domeniile pe care profeseaza, sub o noua monetizare care sa le permita acestora sa achizitioneze cu aceleasi bugete mai mult training pentru dezvoltarea echipelor lor.
  • construirea unui cadru si climat de colaborare pentru trainerii si consultantii din platforma, in care ei sa fie confortabili cu cele mai bune fee-uri din piata, sa detina certitudinea parteneriatelor transparente, si in care acestia sa poata genera plus valoare pe ariile pe care ei au expertiza relevanta pentru a dezvolta proiecte 100% adaptate nevoilor partenerilor si echipelor acestora.

Screen Shot 2017-07-30 at 5.51.23 PM

Provocarea cea mai mare este si promisiunea pe care noi o facem partenerilor nostri, si anume selectarea acelor traineri potriviti si construirea mecanismelor de training cu multiple verticale, implicand mai multi traineri simultan, aliniati aceluiasi obiectiv.

Astfel ca, mecanismul de validare (mai multe detalii aici) este criteriul principal care ne-a ajutat sa selectam dintre cei peste 400 de traineri inrolati in platforma, doar 60 pe care ii poti vizualiza, dintre care doar 40 sunt traineri validati pentru care ne asumam responsabilitatea in parteneriatele noastre.

Screen Shot 2017-07-30 at 6.03.04 PM

Dar cum conduci o echipa de peste 40 de traineri care, nu este un secret, sunt fiecare dintre ei personalitati puternice si experti incontestabili, care vin cu propriile viziuni despre modalitatea si/sau metodologia de a construi sau de a livra un program de training?

Care este acel vector motivator care te poate ajuta sa omogenizezi echipe variate, pe alocuri total diferite, ca mod de perceptie al alinierii la un standard de business, si care sa poata genera satisfactie in randul echipei dar si realizari?

Se poate ca solutia noastra sa fie valabila si pentru tine in contextul in care noua forta de munca emergenta vine cu valori pe alocuri cu totul noi, si uneori foarte diferite de cele pe care tu le consideri ca fiind valori fundamentale.

FOCUS PE REZULTAT.
Sau ceea ce pentru noi, la THE TRAINERS, a devenit o valoare pe care ne-am dezvoltat pana in prezent: „incepe cu sfarsitul in minte”.

Suna bine, pe hartie sau in teorie, dar cum creezi un climat care sa genereze rezultate in timp ce oferi echipei tale autonomie si libertatea de a actiona in aliniere cu propriile convingeri, dar totusi sa nu se abata de la viziunea organizatiei, sau realizarea obiectivelor?

Screen Shot 2017-07-30 at 6.06.03 PMAutonomia, care difera fundamental de principiile micro managementului, depinde doar de tine si de cat de clar si limpede iti definesti viziunea de asa natura incat fiecare proiect, oricat de specific ar fi el, sa se poata alinia natural principiilor din viziune.

Si cum nimic nu vine la pachet fara riscuri, trebuie sa stii ca pana la a ajunge la acest nivel de maturitate al echipei, tine doar de tine sa iti construiesti, cresti si solidifici echipa in aceste directii. Sansa este sa nu poti face asta daca membrii echipei tale sunt „prinsi in a-si realiza cu prioritate obiectivele personale”, iar asta se intampla cand esuam in a defini rezultatul pe care ne dorim sa-l obtinem impreuna.

Iata de ce, transprenta este un factor cheie in a genera autonomie in echipa ta. Noi lucram „cu contractele pe masa” si astfel in orice moment, orice membru al echipei stie clar si transparent care este finalitatea, ce ne dorim sa obtinem, care sunt beneficiile, iar fiecare dintre cei implicati poti genera strategii liber pentru indeplinirea obiectivelor. Astfel, se naste +valoare, dar mai important, autonomia in echipele pe care le coordonezi.

„Lucrez eu oare la ceea ce este necesar pentru atingerea rezultatului?” este o intrebare care, atunci cand apare, sigur undeva pe parcurs, ai facut o greseala. Oamenii trebuie sa inteleaga contextul, valoarea lor ca indivizi-specialisti in realizarea obiectivelor, dar si care este aportul lor in realizarea obiectivului astfel definit.

DE CE focusul pe rezultat iti poate motiva echipa?

Screen Shot 2017-07-30 at 6.33.26 PM

Trebuie sa intelegem ca in momentul in care un nou membru se alatura echipei tale este foarte motivat. Tot ceea ce avem de facut este sa:

  1. Pastram noii veniti motivati.
  2. Le oferim sansa, indiferent de rol, sa cunosca viziunea si care sunt modalitatile in care el se poate alinia la realizarea obiectivelor.
  3. Le transferam cunostinte relevante despre realizarile echipei in care tocmai intra, si astfel sa capete o dimensiune a contextului business-ului, o prima confirmare a autonomiei membrilor echipei.
  4. Aliniem noii veniti la un set de metode de masurare care sa ii ofere informatii relevante despre progresul sau. Aici, daca am fi tentati sa spunem ca „un model de KPI avem”, atunci gresim, caci de cele mai multe ori indicatorii de performanta pot ucide creativitatea, si atunci unde mai este autonomia!?
    Noi folosim half-time metric, care nu face altceva decat sa ne confere informatii cu privire la progresul realizat in atingerea rezultatului, pentru o sarcina clar trasata (observati ca evitam sa spunem „delegata”).
  5. Trasam sarcini clare, bine definite care sa ii ajute gradual sa genereze singuri rezultate, si care sa le confirme increderea de care au parte.
  6. Le oferim incredere, si responsabilitatea contributiei lor la realizarile echipei.

Acestea sunt elementele care stau la baza construirii celei mai mari echipe de traineri si consultanti specializati din piata, acum. Acestea sunt valorile care ne ajuta sa ghidam o echipa de peste 40 de traineri si impreuna cu care generam un grad de satisfactie de peste 4.92/5, in cele peste 40 de parteneriate derulate.

Validam doar trainerii cu expertiza relevanta si oferim acestora autonomie, explicam clar viziunea, iar alinierea vine din faptul ca ei au interiorizat viziunea si inteleg obiectivele echipei.

The Trainers – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2015 The Trainers, Irisului, Nr 1, 077175 Bucharest, Romania