Prezentul este mai dinamic ca niciodată. Oamenii și mediul de afaceri nu au fost și nici nu vor fi vreodata statici, iar în ultima perioadă diversitatea conduce către un climat foarte activ, în continua schimbare.
Ritmul este dat de noi, evident, iar un aspect comun al nostru este ca avem tendința fie să creștem si sa ne dezvoltam, fie să ne blocam și deci să ne deteriorăm. Nu cred ca exista nicio organizație care sa declare că își dorește să stagneze, aspect confirmat și de faptul că în ultima perioada cererile pentru programe de dezvoltare sunt în creștere, mai dinamice și cu așteptări mai mari.
Leaderii organizațiilor își asumă responsabilitatea creșterii echipelor lor oferindu-le acestora un mediu care încurajează dezvoltarea continuă, care vizează un mix între: informație relevantă, dezvoltarea de competențe și abilitați, obiective, atitudini și motivatie.
Se mai întâmpla însă, să avem si solicitări punctuale – intervenții “de o zi”. Iar pentru a clarifica contextul, nu discutăm despre prezența noastră cu o astfel de intervenție ca parte dintr-un proiect amplu, ci doar “să facem ceva, sa ii mai activam”. Nu spunem că este corect sau nu, iar dacă avem clienți care solicită astfel de intervenții, încercăm să le arătăm din experiența altor sesiuni valoarea adaugată a unei intervenții integrate. In fond, diferența dintre un trainer oarecare și un practician cu experiență este că acesta din urmă atunci când îți va recomanda ceva o va face ca să sprijine dezvoltarea echipei în mod concret și cât mai aplicat.
Ne folosim, de acest context pentru evidenția cele mai importante trei elemente de avut în vedere în momentul în care veți lua o decizie cu privire la un mecanism de dezvoltare al echipelor voastre.
Informația și cunoștințele.
Dinamica despre care povesteam mai sus afectează direct și acest subiect – informația și cunoștințele – motiv pentru care ne mobilizăm continuu ca să gasim noi tehnici, noi metode si abordări disruptive. Exista o estimare asupra cantității de informatie care se pare ca se dublează undeva la 4-5 ani. In acest context, informația relevantă poate fi dificil de identificat, iar ceea ce îți pare nou și actual astăzi mâine poate fi deja depășit. Nu este un secret că accesul la informație și cunoștințe relevante este vital pentru dezvoltarea echipelor, motiv pentru care leaderului îi revine sarcina dificilă de a identifica sursa corectă de informație și în egală măsura sa o facă disponibilă membrilor echipei.
De exemplu, intern valorizam foarte puternic cărțile (preferam tipar, dacă mai contează). Citim și în egală măsura ne recomandăm cărți unii altora și mai mult căutăm să extragem de acolo acele informații care pot fi relevante pentru noi, echipele noastre și partenerii noștri.
Dezvoltarea de competențe și abilități.
Comunicare, Time Management, Vanzari, Telesales, sunt cateva dintre cele mai solicitate teme ale intervențiilor care ni se solicită. Fie ca rulam sesiuni de training clasice, “on the job”, sesiuni de coaching, facem tot posibilul să îi propunem partenerului nostru mai mult decât o simplă intervenție și dezvoltăm împreună cu acesta mecanisme de dezvoltare cu multiple direcții care pot rula simultan. La THE TRAINERS avem cea mai mare diversitate de traineri practicieni, iată de ce mecanisme precum cel de mai jos sunt posibil de realizat cu aliniere directă la: obiectivele organizației, așteptările partenerului și direcțiile de dezvoltare ale indivizilor.
Obiective, atitudini și motivație.
Este evident că majoritatea organizațiilor au bugete și investiții directionate către dezvoltarea echipelor lor. In schimb, nu multe sunt organizațiile care au în vedere alinierea la obiectivele companiei, ale echipelor si ale individului, elemente de atitudine și motivație, atunci când construiesc un mecanism de invățare și dezvoltare.
In exemplul anterior, pe langa elementele care țin de diversitate în abordarea tematica avand în vedere organizatia, echipa si membrii acesteia, exista si variație în metodele de livrare, existând în derulare sesiuni de training, training on the job, coaching si mentoring.
Recomandam cu incredere tuturor decidentilor din organziatii (fie ca sunt manageri sau antreprenorul direct), să țină cont de un echilibru între cele trei elemente de mai sus: informație, abilități și motivație, dacă își doresc ca investiția să aducă un ROI maximizat. Poate că dintre toate cele trei, obiectivele, atitudinea și motivația ar trebui să ocupe procentul majoritar, dar pentru început este foarte bine dacă vom începe măcar să ținem cont de ele în egală măsură.
THE TRAINERS – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2018 THE TRAINERS, Aurorei street, 5th, Bucharest, Romania