Constant o mare parte dintre activitatile managerilor au legatura cu rezolvarea problemelor si luarea deciziilor. Adesea, deciziile sunt luate in presiune, sub stres si intr-un timp foarte scurt. Prin urmare, atunci cand sunt pusi in situatia de a rezolva o noua problema sau de a lua o decizie, acestia reactioneaza pe baza unor informatii care pareau sa functioneze inainte, dar fara a avea in vedere intreg contextul in care noua problema a aparut.
Acest model de luare a deciziei bazat exclusiv pe evenimente trecute, in care deciziile luate posibil sa fi fost potrivite, in lipsa unui proces de rezolvarea a problemei si luare a deciziei, este, de cele mai multe ori, cauza unei decizii eronate luate in incercarea de rezolvare a unei noi probleme prin aceleasi solutii trecute.
Exista totusi un domeniu in care luarea deciziilor este atent documentata sub forma de procese supuse imbunatatirii continue. Descris in cartea Aviation Safety – The Basics, de Brandon W. Wild si Gary M. Ullrich, procesul este unul aproximativ matematic dar care constant se bazeaza pe punerea lui in practica de catre un om.
In ciuda tuturor schimbarilor si dezvoltarilor tehnologice in vederea imbunatatirii sigurantei zborului, un factor ramane acelasi: factorul uman duce la erori. Se estimeaza ca aproximativ 80% din totalul accidentelor aviatice sunt legate de factorul uman, iar majoritatea acestor accidente au loc fie in timpul aterizarii (24,1%), fie al decolarii (23,4%).
Luarea deciziei in industria aeronautica (ADM) este un proces decizional intr-un mediu unic – aviatie. Este o abordare sistematica a procesului mental utilizat de piloti pentru a determina in mod consecvent cel mai bun mod de actiune ca raspuns la un anumit set de circumstante. Este ceea ce un pilot intentioneaza sa faca pe baza celor mai recente informatii pe care le are.
Cu toate acestea o intrebare buna ramane in picioare: de ce oamenii buni au accidente?
Ori de cate ori exista un accident, daca rezultatul este o fatalitate sau o placuta rupta sau ceva intre ele, cineva in mod cert se intreaba: „Cum s-a intamplat?„.
Raspunsul ar trebui sa fie intotdeauna acelasi: „Nu s-a intamplat, ci a fost cauzata.” si este aproape intotdeauna posibil sa-l gasim la cineva – sau la mai multi oameni – care au omis o informatie la un moment dat. Fie au facut ceva ce nu trebuiau sa faca, fie nu au reusit sa faca ceva ce trebuiau sa faca.
In business, ca si in aviatie, accidentele/erorile la locul de munca nu „se intampla„. Ele sunt cauzate de actiunile sau lipsa de actiuni ale uneia sau mai multor persoane.
Luand in considerare cele doua perspective anterior descrise, iar acestea coroborate cu provocarile momentului – retentia scazuta de personal, care conduce catre a pune decizia in seama unor angajati cu mai multa sau mai putina experienta practica pe postul ocupat sau industria in care activeaza – poate sa conduca catre situatii generatoare de criza in ciclul de viata al unei afaceri.
Prin urmare, recomandarea este sa ne concentram mai mult pe construirea unui sistem, proces, de rezolvare a problemelor si luare a deciziilor care sa nu tina atat de mult cont de expertiza relevanta trecuta, ci mai degraba sa ofere un mecanism de luare a deciziilor bazat pe date certe prezente intersectate cu bunele practici. Ideal, desigur, este ca acest proces sa fie aliniat cu valorile si obiectivele echipei si/sau a organizatiei.
Iata doar cativa pasi dintr-un program de training bine documentat si practic:
- Defineste problema,
- Identifica cauzele, bazeaza-te pe date,
- Cauta alternative si abordari noi in rezolvarea problemei,
- Decide cea mai buna abordare,
- Implementeaza, monitorizeaza si verifica.
La THE TRAINERS credem cu tarie ca un proces bine pus la punct poate ajuta activ companiile in a se adapta provocarilor prezentului. Un astfel de program de training – care poate fi complementat de sesiuni de Training on the Job si/sau Coaching – il gasiti in platforma la acest link: THE TRAINERS – PSDM; desigur ca acest program, ca si toate celelalte, poate fi adaptat obiectivelor voastre de invatare astfel incat la final sa existe un ROI pozitiv.
THE TRAINERS – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2019 THE TRAINERS, Bucharest, Romania