Aveam nevoie de un 2020?

IMG_2597

Evit să adaug cifre sau statistici cu privire la cauza principală a unei situații atipice. Uneori evit să menționez inclusiv numele cauzei care a dus la acest an provocator, iar asta din simplul motiv că îmi pare deja pleonastică alăturarea lui 2020 de COVID-19.

Cu toate acestea, ceea ce nu putem vedea, auzi sau atinge, ne obligă să ne imaginăm și să încercăm să materializăm. Iar asta devine copleșitor, mai ales că nu există instrumente, nici o metodă empirică, nici o știință care să poată cuantifica toată durerea, pierderea și anxietatea care ne-au fost aduse in 2020.

Desigur, la nivel personal provocările și presiunea au fost de o intensitate, formă si dinamică total diferită de tot ceea ce am experimentat până acum. Am prieteni care au trecut peste consecințele infectării, unii s-au recuperat exemplar, alții încă se resimt. Port cu mine și acum experiența nu tocmai ușoara a spitalizării din perioada iunie 2020, infectat fiind.

Este salutară agilitatea cu care omenirea a reușit să se mobilizeze, evidențiind aici progresele pe care medicii italieni le-au extras din teribila lor experiență, dar mai ales rapiditatea cu care putem spune că avem o soluție sub forma unor vaccinuri.

Însă, dincolo de ceea ce a fost greu, am avut parte de multe învățăminte în 2020.

Raportat la impactul asupra mecanismelor de business, cred că procesele interne ale multor organizații aveau nevoie de un 2020.

În mai 2020 scriam aici despre posibilul impact al situației curente în procesele organizațiilor. Se pare că nu m-am înșelat. Am prieteni și parteneri care au trecut cu greu peste această perioadă, alții care încă sunt afectați, dar am avut și un segment care au prosperat.

Îmi place să cred că nu este despre știință, pricepere sau noroc. Îmi place să spun că lucrurile sunt așa cum sunt și trebuie să învățam ceva din ele.

Ideal ar fi ca această experiență să fie un Joc Finit*, iar singurii care vor reuși să răzbată, singurii care vor înțelege că momentul 2020 nu este un obstacol ci un catalizator, sunt cei care vor avea o Mentalitate Infinită*.

Să avem un 2021 plin cu învățămintele tuturor anilor anteriori. Aveți grijă de voi și de cei dragi vouă.

Cu drag,
Răzvan.


THE TRAINERS – prima platformă ce conectează companiile cu experți în training
www.thetrainers.ro
©2014-2020 THE TRAINERS, Bucharest, Romania
*The Infinite Game – Simon Sinek